Herstel voor Iedereen

Eerste dag van herstel groot succes

Op 10 juni vierden we in de Grote Kerk van Breda de allereerste Nederlandse Dag van Herstel. LEF magazine, de AA en Ahmed Turkman (Herstelkompas) organiseerden de dag. Daarmee boden ze de deelnemers een zes uur durende onvergetelijke herstelshow met ruimte voor een lach en een traan.

Midden in de Grote Kerk was een lang podium gebouwd als een catwalk in een modeshow. Zo voelde iedereen in het publiek zich direct betrokken bij alle programmaonderdelen.

In de naven van de Grote Kerk stonden rond de dertig standjes met vertegenwoordigers van verschillende organisaties op het gebied van herstel. Samen Sterk Zonder Stigma, Enik Recovery College, LEF Magazine, Social Run zijn maar enkele van de organisaties die zich hier presenteerden.

In totaal bezochten zo’n 400 mensen deze allereerste Dag van Herstel in Nederland. De kerk als locatie voor de Dag van Herstel is goed bevallen. Een kerk is immers bij uitstek een plek voor geloof, eenwording en het delen van bekentenissen. Geloof in herstel, eenwording met lotgenoten en het vertellen van eigen verhalen namen een prominente plek in op deze dag.

Marjolijn van Kooten startte de dag met haar hilarische sketch over mindfulness en de vele kanten van de rozijn, bekend van haar programma Geen Paniek.

Vervolgens stond een College Tour op het programma. Twee ervaringsdeskundigen vertelden over hun eetstoornis. Schrijver Ralf Mohren las voor uit zijn debuutroman Tonic.

Na de lekkere lunch zong singer/songwriter André van den Boogaart onder andere zijn nummer ´Dronken tranen troosten niet…´.

Tijdens de paneldiscussie ´Is verslaving een ziekte?´ stelden twee psychiaters en twee ervaringsdeskundigen brandende vragen als: Is verslaving een ziekte? En zo ja, kun je er dan van genezen? Kun je die ziekte ook een deel van je identiteit laten zijn?

Verdere hoogtepunten waren de film ´Slaaf´ van Jack Wouterse en de aanwezigheid van de motorclub in herstel ARM uit Zweden. De Dag werd afgesloten met een grote samenbindende knuffelcirkel van publiek, een optreden van percussiegroep Maisquenada en een Countdown actie.

De organisatoren zijn van plan om van de Dag van Herstel een jaarlijks terugkerend evenement te maken.
LEF Magazine en het Actieplatform Herstel voor Iedereen kijken samen of ze daarvan een gezamenlijke dag kunnen maken over herstel bij verslaving en bij psychische problemen.

Meer impressies van de Dag van Herstel? Zoek in de sociale media op de hashtags #dagvanherstel en #herstelvierjesamen, of neem een kijkje op de website http://dagvanherstel.nl

Olena Trompert